vineri, 4 decembrie 2009

Lună nouă

sau "De ce nu este Edward Cullen un vampir adevărat"

"Rata tot mai mare de eșec a căsătoriilor și a relațiilor în general poate fi pusă în cârca televiziunii și a producțiilor haliudiene. Ele impregnează idei nerealiste despre prinți pe cai albi și greuceni ai timpurilor moderne în căpșorul delicat și lipsit de rezistență al fetelor."

Rus "Donny" Dionisie, zilele trecute, citatul, nu poza

Poza e doar wishful thinking din partea mea


Concluziile de extrem bun simț ale lui Donny parcă au stârnit ceva în mine. Mai întâi un hohot de râs, apoi mi-au amintit de o doleanță mai veche de-a mea. De multă vreme încoace port o imensă indignare în legătură cu succesul nesimțit și mai ales nemeritat al seriei Twilight. Nu neapărat celor 4 volume groase de literatură de fast-food (se consumă extrem de ușor, dar uneori cad greu la stomac), ci mai ales adaptărilor cinematografice.

Twilight, un film de nota 5.8, abundă în reprezentații stânjenitoare și efecte speciale slăbuțe și e dominat de o naivitate crasă, nu insist. A doua felie, New Moon, adaugă o seriosă insultă injuriei inițiale în special prin încasările ridicol de exagerate pe care le poate atinge un film de nota 4.6. N-am să fac o recenzie unui film pe care probabil n-o să-l văd veci, problema mea este legată de neverosimilitatea romanței dintre vampirul sclipicios și adolescentina respectivă.

În primul rând, ăla nu are moacă de vampir, dacă îmi este permisă această formulare mai puțin academică. Ciufulitul cu alură de drogat profesionist strălucește la soare ca o grămăjoară delicată de diamante și e "vegetarian" într-ale suptului de sânge, preferă să vâneze animale în pădure în loc să se înfrupte din deliciozitățile meniului local cu specific uman. Și mă gândesc că ar fi existat destule frăgezimi și delicatese în liceul pe care îl frecventează aiurea numai pentru a păstra o urmă de conformism social. De parcă i-ar păsa cuiva. Familia aia e mai falsă decât o bancnotă de 7 dolari.

Și ca să vezi culmea obrăzniciei, amicul meu mai vrea și să aștepte până după căsătorie pentru a-și consuma dragostea la modul fizic. Nici un mascul de pe planeta asta nu este programat în acest fel și, în umila mea opinie, cred că filmul oferă un exemplu negativ pentru orice duduie ce intenționează să-și ofere cireașa alesului inimii. Vorbim aici de jocul absurd numit de unii generic "real life". Cu promisiunea iubirii eterne pe buze, tânărul flăcău o să-i înfulece lacom cireașa și o să scuipe satisfăcut sâmburele direct în fruntea ei idealistă pentru ca apoi să-și vadă liniștit de drum gândindu-se că mai sunt destui cireși în livadă.

Pentru ca puțin mai târziu, când croaziera lor întâlnește ape mai tulburi, Edward să-și pună traista'n băț, să-și ia lumea'n cap și colbu'n picioare și să plece la dracu'n praznic. Stau superputerile pe el ca purecii pe câinele comunitar și el se teme că n-o poate proteja pe împiedicata aia mică de turbatu' de frate'su . . . bullshit.

Un vampir adevărat (am ca referință Dracula de Bram Stoker și 'salem's Lot de Stephen King plus o mulțime de filme din același registru) se comportă în felul următor:

-stă toată ziua în casă, chiar dacă e înnorat și plouă și e vreme mohorâtă în principiu. se perindă pe străzi albastre doar sub giulgiul nopții;

-nu are sub nici o formă tendințe sinucigașe. poate consuma chiar și sîngele unor mici rozătoare dacă-i este necesar pentru a supraviețui (vezi cum se bea corect sângele de șobolan în Interview with a Vampire). foarte rar au altercații între ei, corb la corb nu-și scoate ochiu'. situația lui Blade e specială, el e numai pe jumate vampir și în cazul it's personal.

-simpla prezență a unui vampir vero induce teroare și o frică inexplicabilă, nicidecum reverii privind rochii albe, porumbei și dragoste veșnică;

-dințoșii hard-core preferă sângele de om. fiind ființe nobile și având vârste respectabile de sute sau mii de ani privesc de sus orice altă formă de viață, homosapienșii fiind considerați ei înșiși niște animale. de fapt, cu cât e victima mai tânără cât atât este sângele mai hrănitor. ajută și faptul că se pot alimenta din aceeași sursă în moduri repetate, victima fiind în miezul unei transe puternice;

-se pot transforma fie în lupi fie în lilieci fie în ambele. unii se pot teleporta. edward fuge repede-repejor în sus pe un trunchi de copac. wow!

Cred că am risipit destulă energie pe subiectul vampirului ce frânge inimi (la figurat), nu merita nici atât.

2 comentarii:

  1. Hi, hi, Tibi-
    imi plac postarile tale, ma distrez de minune, dar pana la un punct: you don't mess with Edward!!!! OK? Ori I'll kick your butt cand te vad!
    P.S. Nu te poti kk in gusturile a milioane de femei!!!
    ;)Mihaela(in love w/ Edward)

    RăspundețiȘtergere